Keuzehulp trillingsdempers

Ambicool trillingsdemper type RD gemonteerd op muurbeugel.

 

Wat is de beste trillingsdemper voor mijn airco of warmtepomp?

Een veelgehoorde vraag, waar echter maar één antwoord op mogelijk is: "De beste trillingsdemper bestaat niet". De effectiviteit van een trillingsdemper wordt namelijk grotendeels bepaald door de wijze waarop deze wordt toegepast. Hierbij spelen meerdere factoren een rol.

Om u een klein beetje op weg te helpen bij het vinden van de juiste trillingsdemper voor uw toepassing, hebben we een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet.  

  1. Zorg er allereerst voor dat de buitenunit van de airco of warmtepomp goed genivelleerd is, om onbalans en slijtage van draaiende componenten zoveel mogelijk te beperken. De ondergrond moet stabiel en vast zijn, bij voorkeur van beton of steen. 
  2. Bepaal het gewicht van de buitenunit en hoe dit gewicht over de voeten van de unit verdeeld wordt. Aan de compressorzijde is de unit meestal zwaarder, hetgeen van invloed is op de invering en werking van de trillingsdempers. Als de verschillen per voet (of zijde) groot zijn, kan het soms beter zijn om verschillende dempers te gebruiken i.p.v. 4 dezelfde. 
  3. Om een goede dempingsgraad te bereiken moet de eigenfrequentie van de trillingsdemper een factor 2 tot 3 van de stoorfrequentie liggen, afhankelijk van de gestelde eisen. Verkeerd geselecteerde dempers kunnen de trillingen uit de buitenunit versterken i.p.v. dempen. Koop dus geen trillingsdempers waarvan u de eigenschappen of specificaties niet kent.
  4. Houd rekening met het materiaal van de dempers. Niet alle rubberen trillingsdempers zijn even goed bestand tegen UV-straling en ozon. Dit betekent dat u ze periodiek moet controleren. Daarnaast is de rubberhardheid een belangrijke keuzefactor. Zachter rubber zorgt voor een grotere invering (deflectie) en een lagere eigenfrequentie. Voor kleinere buitenunits zijn dempers met een hardheid van 40 Shore A meestal de beste keuze.   
  5. Metalen spiraalveren zoals veervoeten zijn ook bij laag frequente trillingen zeer effectief (mits juist gekozen), maar niet erg stabiel in laterale richting. Dit kan nadelige uitwerkingen hebben wanneer de buitenunit veel wind vangt en daardoor gaat bewegen. Denk hierbij aan schade of storingen door mechanische spanningen in de koelleidingen en aansluitingen.

    Bekijk hier de trillingsdempers die wij standaard in ons assortiment hebben. Komt u er niet uit of heeft u een specifiek probleem? Wij geven u graag advies. Afhankelijk van de behoefte kunnen wij ook artikelen op bestelling leveren.